Nieuwsbrief 12

Ahoy vrienden van ‘Eco Bus America’,

Hij gaat bijna beginnen de grote oversteek! Een jaar geleden heb ik mezelf voorgenomen dat als ik mijn project in Zuid-Amerika wilde voortzetten ik niét naar Zuid-Amerika wilde vliegen. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een boot die mij die kant op kon brengen zodat ik op een milieuvriendelijke manier aan de overkant zou kunnen komen. Nú een jaar later is die boot of beter gezegd dat schip gevonden en sta ik op het punt voor 7 weken op te stappen op de ‘Regina Maris’ een prachtig schip waarop we met een bijzondere groep mensen gaan nadenken over oplossingen over hoe we reizen duurzamer kunnen maken.

 

Trainingsweekend

Een paar weken geleden hebben we een trainingsweekend gehad waarop ik een groot aantal van de deelnemers heb ontmoet. Je kunt je voorstellen dat het nogal een organisatie was want er komen ook een heel aantal deelnemers uit het buitenland en aangezien we allemaal niet vliegen, moesten sommige mensen al twee dagen van tevoren vertrekken om op tijd bij het weekend aan te komen.

Het was een bijzonder weekend met een druk programma. We leerden van Lucy Gilliam van ‘Transport & environment’ alles over de ins en outs over luchtvaart. Van een paar van de deelnemers die alles weten over klimaat conferenties, kregen we een uitgebreide uitleg over hoe de klimaat conferenties er aan toegaan en hoe wij onze invloed daar kunnen uitoefenen. Ook hebben we onze angsten & verwachtingen met elkaar gedeeld en hebben twee van de organisatoren ons hun ‘oceaan oversteek ervaring’ verteld.

Daarnaast hebben we alle organisatorische zaken met elkaar overlegd, dit keer live! We waren vóór het weekend namelijk al volop met elkaar aan het samenwerken maar dan online en via videoafspraken. Het is zo leuk om dan uiteindelijk iedereen in het echt te zien! Ik kon me bijna niet beseffen dat ik deel was geworden van dit mooie initiatief! Het was ook een apart gevoel om ineens omringt te zijn met mensen die allemaal heel actief op het gebied van klimaat zijn. Het is ineens alsof je in een zeepbubbel zit. Ik verheug me erop om heel veel van deze bubbel te leren en daarna ook weer uit de bubbel te stappen deze kennis ook buiten de bubbel ter sprake te brengen!

 

Afscheidsfeestje

Vandaag, een paar weken, heel wat samenwerking, overleg, en voorbereiding verder, is het bijna tijd om te vertrekken. We vertrekken uiteindelijk met 36 deelnemers, een kapitein, een kok en 5 crewleden die kunnen zeilen ( op zich wel handig om mee te hebben :P) We hebben afgelopen zaterdag het afscheidsfeest gehouden op ‘De Ceuvel’ in Amsterdam! Het was een geweldige avond en ook een grappig gevoel! Je weet dat je de deelnemers ontzettend goed gaat leren kennen maar dat je nu eigenlijk nog zo weinig van elkaar weet.

Vertrek!

Morgen op 2 oktober 2019 vertrek ik dan echt! We vertrekken vanuit Amsterdam. Deze vertrekplek is gisteren veranderd wegens weersomstandigheden. Wij zullen vandaag allemaal al aan boord gaan om het schip vaarklaar te maken! Het schip is namelijk pas net gisteravond aangekomen in de haven! We zullen er dan vannacht al met z’n allen op slapen en de volgende dag is dan het grote afscheid! Er is een heel programma en iedereen is dan ook van harte welkom om te komen, dus ook jij! Je kunt zelfs een kijkje aan boord nemen! Het programma begint om 11 uur en om 14 uur varen we weg! Houd het ‘NOS journaal’ en ‘De wereld draait door’ in de gaten want er zit een kans in dat je ons voorbij ziet komen!

Hoe voelt dat?

Die vraag krijg ik best vaak en ik weet hem niet zo goed te beantwoorden. De stress die ik soms voel komt volgens mij vooral doordat ik het moeilijk vind één backpack te vullen voor een periode van een paar jaar! Maar de opwinding overheerst over het gevoel van stress want hoe kun je nou geen opwinding voelen als je morgen voor 7 weken op een schip stapt om de oceaan over te steken!

Trainingsdag in Amsterdam

We hebben gisteren ook nog een trainingsdag in Amsterdam gehad waarop we een groot deel van de groep weer hebben gezien en dat was heel fijn zo net voor vertrek! We hebben alle partners van het project ‘Sail to the COP’ ontmoet waaronder ‘Universiteit van Wageningen’, ‘Prorail’, ‘ministerie van infrastructuur en waterstaat’, ‘better places’, ‘EIT Climate KIC’ & ‘Milieudefensie’. Tijdens de dag hebben we presentaties gekregen van deze partners en ze hebben ons een aantal vragen meegegeven waar wij tijdens de denktank over na gaan denken. Daarnaast hebben we een media training gehad om onze boodschap zo goed mogelijk naar buiten te kunnen brengen.

De route

Tijdens die 7 weken hebben we ook wat (hele korte) tussenstops. De eerste 10 dagen varen we langs de kust van Europa en Marokko, om onze eerste stop te maken in Casablanca rond 12 oktober. Vanuit Casablanca is het 6 dagen varen naar Tenerife, waar we rond 18 oktober aankomen. Daarna door naar Kaapverdië. We zullen rond 26 oktober in Kaapverdië aankomen. We varen dan naar het westen om de Atlantische Oceaan over te steken! We zijn van plan om rond 7 november in Recife (Brazilië) aan te komen. We reizen vervolgens naar het zuiden naar onze laatste zeilbestemming Rio de Janeiro, met als doel er te zijn voor 20 november! We verlaten Rio de Janeiro op 23 november met de bus en zullen waarschijnlijk een route rijden over Curitiba, Santa Fe, Mendoza en Valparaiso, onze eindbestemming. We zijn van plan daar op 27 november aan te komen. We zijn natuurlijk continue afhankelijk van het weer dus het is niet een definitieve planning want het kan altijd een paar dagen variëren.

Met deze link kun je het schip volgen.

Als je het schip wilt bekijken kun je op deze link klikken.

COY15

Jeugdconferentie – Valparaiso. https://www.coy15.org/ Tussen 28 en 30 november zullen we de Conferentie van Jeugd bijwonen in Valparaiso. Van de 27e tot de 30e verblijven we met de hele groep in een hostel in Valparaiso. Vanuit Valparaiso reizen we met het openbaar vervoer naar Santiago.

COP25

In Santiago zullen we van 2 tot 13 december aanwezig zijn op de COP25 https://www.cop25.cl/en/ en op vele evenementen georganiseerd met betrekking tot de COP. Onze hele groep verblijft van 30 tot tenminste 13 december in een accommodatie in Santiago. Na de COP is het ‘Sail to the COP-project’ afgelopen. Alle deelnemers zullen dan hun eigen manier vinden om terug te reizen naar Europa of verder in Zuid-Amerika. Niemand zal terug vliegen. Een aantal blijven in Zuid-Amerika voor een tijdje om vervolgens terug te zeilen, een aantal gaan terug met een containerschip.

Eco Bus America

Mijn project zal ik eerst in Santiago gaan starten. Ik blijf een tijdje bij een vriend wonen om vanuit daar een busje te regelen en elektrisch te maken (dat schrijf ik op alsof het niks is maar stiekem is dat nog wel een hele uitdaging) Ik heb wat contacten in Santiago die me daar mee kunnen helpen en ik neem mezelf voor dat als ik erin geloof het ook gaat lukken net als bij het vinden van de boot! Gelukkig zijn er in Santiago genoeg scholen om een tijdje vooruit te kunnen en dankzij een prachtige fiets gesponsord door Roetz (een fietsenmerk die fietsen maakt van oude afgedankte fietsen) die mee zal gaan aan boord, kan ik me ook makkelijk verplaatsen in Santiago! Ik heb als dank voor hun sponsoring een bezoekje gebracht aan de Roetz Factory in Amsterdam met ‘Eco Bus America’! Nog even een soort karretje erachter haken en ik ben klaar om Santiago rond te crossen!

Ik ga gauw de laatste mailtjes en berichtjes de deur uit sturen en ik hoop jullie te zien in Amsterdam morgen bij de ‘Sail out’! Het adres waar dit plaats gaat vinden is de NDSM werf. Je kunt er niet echt omheen want je ziet het schip al van ver liggen! Als je het nou niet kunt vinden of je wilt wat meer informatie houd dan de @sailtothecop social media in de gaten!

Heel veel liefs aan jullie allemaal!

 

Jorien

Share
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial